De nieuwe ronde (actualisatie van) stresstesten voor het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) staan voor de deur. Voor het Noorderkwartier is deze exercitie inmiddels bijna ondenkbaar zonder inzet van de Klimaatatlas. Sinds de eerste ronde klimaatstresstesten is deze uitgegroeid tot een flinke catalogus. En er komen alleen maar waardevolle kaarten en functionaliteiten bij.
Het startschot voor de Klimaatatlas klonk in 2016, toen klimaatstresstesten om kwetsbaarheden voor weersextremen en klimaatverandering in beeld te brengen, een nieuw fenomeen waren. “Als waterschap hebben wij veel kennis en data in huis om de impact van klimaatverandering te kunnen berekenen”, zegt Karel Bruin-Baerts van HHNK. “In de aanloop naar de eerste klimaatstresstesten merkten we dat dit voor veel gemeenten ingewikkelder was. En dat er met allerlei datasets gewerkt werd, die lang niet allemaal even accuraat waren. Om het proces te stroomlijnen en te zorgen dat iedereen met dezelfde, solide basis aan de slag kon, hebben wij toen vanuit het hoogheemraadschap het initiatief genomen tot de Klimaatatlas. Hiermee stelden we basiskaarten beschikbaar die informatie bieden over de kenmerken van het gebied, de effecten van hevige regenval, hitte, overstromingen en droogte. Daar hebben toen al veel gemeenten dankbaar gebruik van gemaakt.”
Van kennis naar beweging
Ook na – en naast - de klimaatstresstesten bleek de Klimaatatlas een nuttig instrument. Karel: “Hij draagt bij aan bewustwording over wat klimaatverandering betekent voor onze regio. Dat is belangrijk, want kennis leidt tot beweging. Reden te meer om de Klimaatatlas niet alleen in de lucht te houden, maar verder te ontwikkelen tot een product met monitoringsfunctionaliteiten.” Hiervoor nam het hoogheemraadschap wateradvies- en IT-bureau Nelen Schuurmans in de arm, met Jelmer Roosjen als productowner. “De afgelopen jaren hebben we diverse kaarten toegevoegd”, vertelt hij. “Op aanvraag, op ons eigen initiatief, en een aantal kaarten is ook door andere partijen ontwikkeld. Zoals de kaarten van drinkwaterbedrijf PWN die tot op straatniveau de opwarming van drinkwaterleidingen laten zien. Daarnaast voegen we regelmatig nieuwe functionaliteiten toe, om het gebruiksgemak en de toepassingsmogelijkheden verder te vergroten.”
Handige nieuwe kaarten en functionaliteiten
Met gepaste trots presenteert Jelmer de nieuwste ontwikkelingen. De volgende al opgeleverd:
In ontwikkeling:
Kaartmateriaal van hoge kwaliteit
Naast deze nieuwe en lopende ontwikkelingen staan er alweer volgende stappen op stapel, zoals kaarten die inzicht geven in de waterkwaliteit. Zo kunnen gemeenten en andere partijen die zich bezighouden met klimaatadaptatie steeds meer uit de Klimaatatlas halen. “Het is ontzettend fijn dat er zo veel kaartmateriaal van zo’n hoog niveau vrij toegankelijk is”, zegt Koos Brouwer, beleidsadviseur in Medemblik en programmacoördinator voor de samenwerkingsregio Westfriesland. “Bij onze klimaatstresstest in 2018 hebben we de kaarten al intensief gebruikt. Nu de kaarten uitgebreid zijn en verder verfijnd, helpt dit ons om onze opgave nog beter te definiëren. En om helder te onderbouwen voor bestuurders waarom we bepaalde keuzes voorstellen: de kaarten maken in één oogopslag veel duidelijk.”
Aandachtspunt: vastleggen van maatregelen
Met de nieuwe voortgangskaarten wordt de Klimaatatlas nóg waardevoller. Koos: “Het is een mooie stap om de voortgang die we maken met klimaatadaptatie beter te kunnen monitoren. Wel werden we ons er door die voortgangskaarten te ontwikkelen werden van bewust dat het vastleggen van klimaatadaptieve maatregelen nog een aandachtspunt is. Revisie van deze maatregelen blijkt vaak versnipperd of onvolledig in de gemeentelijke beheersystemen te zijn opgenomen, waardoor het een flinke zoektocht was om de gewenste gegevens voor de voortgangskaarten boven tafel te krijgen. Hoeveel bomen zijn er bijvoorbeeld precies gekapt en geplant en hoeveel schaduw levert dat op? Waar zijn sloten en wadi’s aangelegd en wat doen die met de afvoercapaciteit? Ook de nul-situatie uit 2018 bleek lastig terug te vinden. Landelijke basisregistraties als BAG en BGT helpen niet om uitsluitsel te geven, want die houden geen geschiedenis bij. Het is dus zaak om die gegevens zelf beter te registreren. Daar zijn we dankzij de voortgangskaarten nu ook achter gekomen.”
Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.
Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl
Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.
Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen.
Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl