Inzicht in hoeveel water er nu en in de toekomst in het afvalwatersysteem komt, helpt om slimme keuzes te maken. Bijvoorbeeld rondom uitbreiding van de zuiveringscapaciteit, (in)directe lozingen of het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering. Op 28 november kwamen ruim 90 waterprofessionals en bestuurders naar Zaandam om kennis over dit onderwerp te delen. Een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen.
Het symposium was een gezamenlijk initiatief van Samen Blauwgroen en de Community of Practice (CoP) Afvalwaterprognoses, die op haar beurt weer een samenwerking is tussen Stowa en het Waterschapshuis. “De community bestaat nu zes jaar”, vertelt Rien de Ridder, die tijdens het symposium officieel het stokje van Guy Henckens overnam als programmaregisseur. “De eerste drie jaar hebben we gewerkt aan de basis: wat verstaan we precies onder afvalwaterprognoses en wat voor data hebben we daarvoor nodig? De afgelopen drie jaar lag de nadruk vooral op hoe partijen hierin beter kunnen samenwerken. Het symposium kun je zien als de aftrap voor de komende periode, die we ‘Inzicht in sturing’ noemen. Want dat is waar we naartoe willen: dat we op basis van data steeds beter inzicht krijgen in afvalwaterstromen, zowel in kwantiteit als kwaliteit. En dat we aan de hand van die data niet alleen betere keuzes kunnen maken over de inrichting van de afvalwaterketen, maar ook op die afvalwaterstromen kunnen gaan sturen.”
Prognosetooling gepresenteerd
Op het programma stonden onder meer verschillende ontwikkelingen waaraan vanuit de CoP Afvalwaterprognoses hard is gewerkt om inzicht en sturing mogelijk te maken. Rien: “Zo zijn er al een paar mooie tools opgeleverd voor toekomst- en klimaatbestendig waterbeheer. Denk aan een interactieve kaart van Nederland die aan de hand van uiteenlopende data inzicht geeft in huidige en toekomstige geografische en demografische ontwikkelingen. Vanuit de kentallen die hierin zitten, zoals aantallen woningen en bedrijven, is tooling ontwikkeld die de vertaalslag maakt naar de hoeveelheden afvalwater – rekening houdend met alle onzekerheden. En weer een andere tooling zoomt in op bepaalde onderdelen. Zoals rioolvreemd water in het afvalwatersysteem, dus water dat daar eigenlijk niet hoort. Of de discrepantie tussen wat de verwachte en daadwerkelijke hoeveelheid afvalwater (vuillast) is die we te verwerken krijgen. Allemaal instrumenten die helpen inzichtelijk te maken hoe het afvalwatersysteem ervoor staan en wat er nodig is om ook in de toekomst al het water dat het systeem inkomt, te verwerken. En dat we dat dan ook nog op een klimaatadaptieve manier te doen.”
Appels met appels
Het belang van samenwerken in deze ontwikkelingen is evident, benadrukt Rien. “Samenwerken levert altijd voordelen op, maar op het gebied van data al helemaal. Niet alleen omdat je dan maar één keer het wiel hoeft uit te vinden over welke data je wil gebruiken en hoe je die voor iedereen kunt ontsluiten, maar ook omdat je zo meer eenduidigheid en uniformiteit krijgt. Als je het bijvoorbeeld hebt over 30 procent rioolvreemd water, is het wel zo handig als iedereen daar hetzelfde beeld bij heeft. In plaats van dat verschillende partijen elk hun eigen meet- en rekenmethodes hanteren. Door gezamenlijk tools te ontwikkelen en afspraken te maken over data, kunnen we steeds beter appels met appels vergelijken.”
Ideeën welkom
Rien is er dan ook blij mee dat naast waterschappen de laatste paar jaar ook steeds meer gemeenten aanhaken bij de Community of Practice Afvalwaterketen. “Hoe meer kennis en data we delen, hoe meer inzicht we krijgen in het afvalwatersysteem als geheel. En hoe beter we daar dus samen op kunnen sturen. We werken daarom graag ook met gemeenten samen en zoeken de verbinding, onder andere via regionale bijeenkomsten zoals die op 28 november in Zaandam. Zodat ook zij op de hoogte zijn van de tooling die beschikbaar is en enthousiast worden om deze te gebruiken. Mooi om te zien dat in Zaandam de opkomst ook vanuit gemeenten heel goed was. Wij gaan ondertussen verder met de doorontwikkeling van bestaande instrumenten en de ontwikkeling van nieuwe tools. Bijvoorbeeld om indirecte lozingen beter inzichtelijk te maken – dat is een van de onderwerpen waarmee we aan de slag willen. Heb je een idee of wil je iets inbrengen? Laat het dan vooral weten!”
Meer over het symposium, de tools die er gepresenteerd zijn (inclusief hoe je er gebruik van kunt maken) en de diverse workshops op die dag lees je hier.
Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.
Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl
Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.
Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen.
Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl