De afgelopen jaren is er veel energie gestoken in kaders, beleid en plannen om de gevolgen van klimaatverandering in Noorderkwartier beheersbaar te houden. Ondertussen zijn gemeenten ook al concreet aan de slag met de uitvoering. Regioadviseur Eveline van Pel van HHNK haalde bijna 50 mooie praktijkvoorbeelden op die nu ter inspiratie op samenblauwgroen.nl staan.
“De stap van papier naar uitvoering is in volle gang”, vertelt Eveline. “Wij zagen dat binnen de deelregio’s al veel voorbeelden worden gedeeld en ervaringen worden uitgewisseld. Tussen de regio’s gebeurt dit nog minder, doordat mensen elkaar niet altijd goed kennen. Zo ontstond het idee om via het netwerk Samen Blauwgroen uit elke deelregio minstens één voorbeeld van klimaatadaptatie op de website te laten zien. Om iedereen die met dit onderwerp bezig is, te inspireren, en zodat ook over grenzen van de regio’s heen meer interactie kan ontstaan.”
Wegens enthousiasme uitgebreid
Bij haar rondgang bleek al snel dat de ambitie van één voorbeeldproject per deelregio makkelijk ambitieuzer kon. Eveline: “In de gesprekken bij gemeenten om informatie te verzamelen, merkte ik hoe enthousiast iedereen is. In eerste instantie werd vaak wat voorzichtig gereageerd: ‘Zo inspirerend is dit niet, we doen gewoon wat we moeten doen.’ Maar gaandeweg bleek dat er heel mooie dingen gebeuren in gemeenteland, en meldden zich nog drie gemeenten, en daarna nog een paar. Toen hebben we besloten om bij alle gemeenten in Noorderkwartier langs te gaan. Dat leverde tot nu toe 48 prachtige voorbeelden op. Van ecologische oevers in Drechterland tot watertuinen in Heemskerk, wadi’s in Hollands Kroon en Medemblik en waterpasserende drempels in Beverwijk. Dat smaakt naar meer!”
Drijvende kracht
Met vijf inspiratievoorbeelden op samenblauwgroen.nl springt de gemeente Uitgeest eruit. Drijvende kracht achter de klimaatadaptieve inslag van deze projecten is Marco van Beek, projectleider beheer openbare ruimte. Hij was al met duurzaamheid bezig toen dat onderwerp nog nauwelijks speelde en heeft zich binnen zijn organisatie ontpopt tot ambassadeur op dit vlak. “Bij gemeenten zijn mensen die verantwoordelijk zijn voor bestrating en verlichting, vaak minder bezig met groen. Je hebt vaak een grijs en een groen kamp. De kunst is om te zorgen dat die kampen met elkaar optrekken.”
Hokjesdenken onhoudbaar
Zelf slaagt hij daar steeds beter in, onder andere bij de herinrichting van De Koog, een woonwijk uit de jaren zeventig en tachtig die een grootschalige opknapbeurt krijgt. “Het helpt dat iedereen inmiddels de noodzaak van klimaatadaptatie wel ziet. En dat we daarbij niet in hokjes kunnen blijven denken. Neem een grastegel: bij welke beheerder hoort die? Van Verkeer omdat hij in een parkeervak ligt, bij Groen omdat hij begroeid is of bij Riolering omdat hij regenwater afvoert naar het riool? Voor bewoners maakt dat niks uit – dat zit hier steeds beter tussen de oren. En het leuke is dat mijn enthousiasme is overgeslagen naar andere afdelingen. Zo zijn er collega’s bezig met het NK Tegelwippen en Operatie Steenbreek, en anderen met excursies naar projecten in andere gemeenten en het opzetten van meerdaagse trainingen klimaatadaptatie.”
Klimaatadaptatie in de praktijk: tips van Marco
Wil je met jouw praktijkvoorbeeld klimaatadaptatie ook anderen inspireren via samenblauwgroen.nl? Laat het ons weten via info@samenblauwgroen.nl
Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.
Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl
Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.
Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen.
Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl