Regionale primeur Groen Klimaatplein in Heerhugowaard; wie volgt?

Intratuin Heerhugowaard opende op 9 maart jl. in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en gemeente Dijk en Waard het eerste Groene Klimaatplein in de regio. Hier krijgen bezoekers van Intratuin informatie over hoe je met groen en water in de tuin – én op het dak – kunt helpen de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Vele druppels 
Brenda Horstra, adjunct directeur bij Tuinbranche Nederland, initiator en aanjager van Groene Klimaatpleinen in tuincentra: “Er zijn in Nederland 5,5 miljoen tuinen. Met 10 m2 extra groen in elke tuin heb je er de oppervlakte van 'Nationaal Park De Hoge Veluwe' aan natuur bij. Ook de tuinbranche kan wij helpen dit voor elkaar te krijgen; er komen jaarlijks 60 miljoen bezoekers in tuincentra. Met de Klimaatpleinen informeren we hen over water, groen, bijen, vogels en vlinders in de tuin, groene daken, over hoe belangrijk het is om water op te vangen en weg te laten lopen. En verleiden we hen hier zelf mee aan de slag te gaan. Zo vullen vele druppels een emmer. Wij merken dat dit het beste werkt als ondernemers en de tuinbranche samen optrekken met gemeenten en waterschappen. Dit maakt dat iedereen zich verantwoordelijk voelt. We zijn superblij met de steun van gemeente Dijk en Waard en van HHNK het hoogheemraadschap. Samen kunnen we versnellen.”

Verhaal blijven vertellen
Petra Slot, directeur Intratuin Heerhugowaard: “Als bedrijf omarmen we klimaatadaptatie, daar zetten we ons al jaren voor in. We vinden het belangrijk dat mensen kiezen voor groen, water en biodiversiteit in hun tuin en dat ze de meerwaarde ervan inzien. Voor ons is dat vanzelfsprekend. Maar om bewustwording te stimuleren, is er meer nodig dan alleen producten neerzetten. Je moet ook het verhaal blijven vertellen, mensen handvatten aanreiken en adviseren. We merken ook dat er echt iets aan het veranderen is, dat mensen steeds meer bezig zijn met groen en water in hun tuin. Terwijl ze tien jaar terug nog massaal kozen voor tegels en schuttingen, vanuit de gedachte dat dit onderhoudsarm is. Het Klimaatplein zien we als een goede mogelijkheid om onze krachten te bundelen met de gemeente Dijk en Waard en HHNK en samen die boodschap uit te dragen: iedereen kan iets doen om bij te dragen aan een betere leefomgeving.”

Zo eenvoudig is het
Annette Groot heeft als wethouder Dijk en Waard klimaatadaptatie in haar portefeuille. “Als gemeente doen we veel aan klimaatadapatie. Maar wij beheren maar een derde van de buitenruimte; de rest is van bedrijven en bewoners. Die proberen wij via diverse kanalen mee te nemen. Het Klimaatplein is een geweldige manier om bewoners te laten zien wat ze zelf kunnen doen, precies op het moment dat ze toch al bezig zijn met hun tuin. Het Klimaatplein maakt duidelijk hoe eenvoudig het is, niet alleen om tegels te vervangen door groen, maar bijvoorbeeld ook om sedum op je dak te plaatsen, voor schaduw te zorgen met bomen, regenwater op te vangen of juist makkelijk weg te krijgen met waterdoorlatende grindtegels. Ik heb zelf ook leuke ideeën opgedaan. En natuurlijk zijn we trots op het eerste Klimaatplein in Noorderkwartier; ik hoop dat we niet lang de enige blijven.”


Het nieuwe normaal

Klazien Hartog, bestuurder bij HHNK: “Als wij kunnen helpen om aan goede initiatieven van derden een slinger te geven, haken we graag aan. Klimaatpleinen horen daar ook bij. Het gaat over meer ruimte voor groen en water in de tuin, over water opslaan voor droge periodes en over draineren. Allemaal thema’s waar wij als waterschap volop mee te maken hebben. En tuincentra zijn natuurlijk een prima plek om hier mensen bij te betrekken. Zelf heb ik op het Klimaatplein ook meteen een paar ideeën opgedaan. Zoals een regenton met een bloembak erop en een drainagegoot die zo smal is dat hij ook goed in mijn tuin past. Het zou mooi zijn als elk tuincentrum zo’n voorbeeldtuin krijgt.
En dat het normaal wordt om je tuin niet helemaal vol te leggen met tegels.”

Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.

Samen Blauwgroen

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl

Aan- of afmelden

Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.

Over ons

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen. 

Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl