Excursie mbo Beverwijk naar Aqua Nederland

Een novum op Aqua Nederland: tientallen mbo-studenten doorkruisten de beurshal in Gorinchem en ontdekten de wondere wereld van watertechnologie. De excursie was georganiseerd door Koninklijk Waternetwerk Nederland in samenwerking met HHNK als onderdeel van een breed programma om jongeren voor deze mooie sector te interesseren. Missie geslaagd?

“Ook in de watersector hebben we hard technici nodig, nu en in de toekomst”, zegt Gerard Hofmeijer, coördinator leren en ontwikkelen bij HHNK. “Willen we dat jongeren deze richting kiezen, dan is het belangrijk dat ze er op een positieve manier mee in aanraking komen. We merken dat de waterwereld en wat je daarin kunt doen, nog vrij onbekend is. Ons werk is letterlijk aan het oog onttrokken - veel zit onder de grond – en we doen het zo goed dat er bijna geen aandacht voor is. Terwijl in ons vak juist ontzettend veel gebeurt, ook rondom maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid en klimaatadaptatie. Dat besef begint wel meer te leven, maar het kan steviger. Dat bracht ons op het idee een excursie voor mbo-studenten te organiseren naar Aqua Nederland.”

Voor herhaling vatbaar
Het Nova College werkte graag mee. En zo reisden op 21 maart ruim 70 jongeren van de opleiding MyTech voor engineer, elektrotechniek en procesoperator af naar Gorinchem. Daar zwierven ze allerminst doelloos rond, want samen met het Nova College had Gerard gezorgd voor gerichte opdrachten. Ga maar eens uitzoeken welke pompen het beste geschikt zijn voor het verpompen van rioolwater, bijvoorbeeld. Of welke slimme technieken je kan gebruiken voor het verduurzamen van watersystemen. Aan het eind van de dag presenteerden ze hun bevindingen. Gerard spreekt van een groot succes: “Ze vonden het hartstikke leuk en je kon merken dat ze veel hadden opgestoken. Ook veel bedrijven op de beurs hebben al laten weten dat ze volgend jaar graag een bijdrage leveren. Want dit is zeker voor herhaling vatbaar. En dan willen we er liefst ook meer mbo’s bij betrekken.”

Project Nieuwe mensen
De excursie past ook mooi in het project Nieuwe Mensen dat is gestart vanuit de werkgroep Samenwerking in de waterketen Noorderkwartier. “Het doel is om werken in de watersector samen beter op de kaart te zetten”, vertelt Marian Joustra, die de rol van aanjager en kwartiermaker heeft. “Om nieuwe mensen aan te trekken, maar ook om talent te behouden. We kijken in de regio én landelijk: wat gebeurt er al aan waterpromotie? In onze aanpak haken we daar zo veel mogelijk bij aan.”

Wateracademie en waterpromotie
Binnen het project zijn twee hoofdlijnen uitgezet. Marian: “De eerste is de oprichting van wat ik met een geuzennaam de Wateracademie noem. Een plek - virtuele én fysiek - waar gemeenten, HHNK en PWN activiteiten samenbrengen rondom het opleiden en begeleiden van mensen. Daarbij gaat het over samenwerking op gebied van stages en traineeships, maar ook over het bundelen van kennis en informatie. De tweede lijn is techniekpromotie: hoe wijzen we jongeren, kinderen, ouders en zijinstromers de weg naar watertechniek en laten we zien hoe interessant die is? De excursie naar Aqua Nederland is daar een goed voorbeeld van. Ondertussen kijken we ook hoe we kunnen aansluiten bij de Zeven werelden van techniek, een gangbare methodiek in het onderwijs, en hoe we ons gezamenlijk kunnen presenteren op PET Events – techniekdagen voor basisscholen. Allemaal initiatieven die we samen willen doen en zo veel mogelijk willen inbedden in de organisaties. Zodat het vinden en binden van de watermensen van de toekomst structureel aandacht krijgt.”

Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.

Samen Blauwgroen

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl

Aan- of afmelden

Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.

Over ons

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen. 

Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl