Klimaatcircus toert door Westfriesland

Hooggeëerd publiek! Een vrolijke, frustrerende, opbeurende, speelse, verontrustende, gekke show over klimaatadaptatie trekt langs Westfriese dorpen en steden. In opdracht van de zes gemeenten in deze deelregio. De gratis voorstelling bereikt een breed publiek én zet bezoekers in de actiestand. Komt dat zien!

Het Klimaatcircus is bedacht door Stichting Op Roet. Projectleider Ingrid Docter: “Wij maken vooral theater waarin kunst en maatschappelijke vraagstukken bij elkaar komen. We hebben bijvoorbeeld een voorstelling gemaakt om nieuwkomers een gezicht te geven en zijn we bezig geweest met cultureel erfgoed. Ook klimaatverandering houdt ons bezig. Vandaaruit ontstond het idee om ‘iets beeldends met het klimaat te gaan doen’. Met dat plan zijn we langs wethouders en commissies gegaan. Er was zeker belangstelling, maar we waren eigenlijk iets te vroeg. Tot we in contact kwamen met Koos Brouwer, die kartrekker is voor klimaatadaptatie in Westfriesland. Zijn reactie was: jullie zijn niks te vroeg! We staan met klimaatadaptatie voor een grote opgave waar we via zo veel mogelijk kanalen zo veel mogelijk mensen bij moeten betrekken. Hij zag net als wij theater als een mooie manier om bewustwording voor dit onderwerp te creëren." 

Westfries zeehaver
Het balletje ging rollen en Op Roet zette een wervelende, interactieve show in elkaar, toegesneden op deze regio. Waarin wadi’s, clusterbuien, Westfries zeehaver en zilte kool de revue passeren. Waarin het publiek wordt uitgedaagd en waarin grote projectieschermen moeder aarde in al haar schoonheid en kwetsbaarheid naar binnen halen. “We wilden dat het ondanks het zware onderwerp een voorstelling zou zijn waar je blij van wordt”, zegt Ingrid. “En die mensen het gevoel geeft: ik kan er zelf ook iets aan doen!” Sterre Mentink, die naast Gerard Venverloo de hoofdrol van kleindochter afwisselt met Sanna Schimmelpenninck, merkt dat het werkt: “Ik hoor van veel bezoekers dat ze zich zeer vermaakt hebben, en dat ze ook verrast waren door feiten die in het quizonderdeel voorbij komen. Dat 94% van de ijskappen aan het eind van deze eeuw gesmolten is als we niets doen, vond ik zelf ook behoorlijk schrikken.”

Iedereen kan iets doen
Het mooie aan de voorstelling vindt zij dat er voor iedereen handelingsperspectief in zit. “Net als veel mensen van mijn leeftijd zie ik dat wij de volgende generatie zijn die geraakt gaat worden door klimaatverandering. Dat geeft soms een machteloos gevoel: wij hebben bijvoorbeeld geen huizen waar we zonnepanelen op kunnen leggen of die we kunnen isoleren. De voorstelling laat zien: niet iedereen kan hetzelfde doen, maar we kunnen wel allemaal íéts doen. Al is het maar korter onder de douche staan of boodschappentassen hergebruiken. En ook mijn rol in het stuk zie ik als een bijdrage: daarmee help ik ook weer de bewustwording te vergroten.”

Het Klimaatcircus
bij jou in de buurt

Het Klimaatcircus is de komende maanden nog te zien; het aantal locaties en speeldata neemt nog steeds toe. En goed om te weten: de voorstelling is ook – met kleine aanpassingen – geschikt voor buiten Westfriesland. Interesse? Neem dan contact op met Ingrid Docter via ingrid@op-roet.nl of 06-11352492

Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.

Samen Blauwgroen

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl

Aan- of afmelden

Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.

Over ons

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen. 

Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl