Geveltuintjes in opkomst in Heemskerk

Hoe ga je als gemeente om met een aanvraag voor een geveltuintje in een sterk versteende wijk? Martin Jansen, beleidsmedewerker Groen in Heemskerk, zag meteen een kans om er de hele straat en misschien wel de hele buurt bij te betrekken. Inmiddels staat de geveltuintjesteller op bijna 50. And counting.

Geveltuintjes in opkomst in Heemskerk

Hoe ga je als gemeente om met een aanvraag voor een geveltuintje in een sterk versteende wijk? Martin Jansen, beleidsmedewerker Groen in Heemskerk, zag meteen een kans om er de hele straat en misschien wel de hele buurt bij te betrekken. Inmiddels staat de geveltuintjesteller op bijna 50. And counting.

De geveltuintjesgolf werd ingeluid door Renee Koen, die – toeval of niet – tuinontwerper is. “In mijn tuinplannen verwerk ik zo min mogelijk stenen en zo veel mogelijk groen”, vertelt ze. “Dat vind ik belangrijk, ook voor mijn eigen tuin. In mijn straat hebben de huizen geen voortuin maar er is wel een brede stoep. Zo kwam ik op het idee om een geveltuintje aan te leggen. In eerste instantie dus voor mezelf, maar ook een beetje om het goede voorbeeld te geven.” Ze diende keurig een aanvraag in bij de gemeente, waar deze in goede aarde viel. Martin: “De buurt van Renee is opgebouwd als een moderne citadel – met weinig groen. Als er dan zo’n verzoek van een bewoner komt, werken we daar graag aan mee. Dat sluit ook aan bij onze eigen doelen voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie en biodiversiteit. Alle beetjes helpen.”

Van één naar meer
Bij de behandeling van de aanvraag bleek tot Renees verrassing dat de eerste meter stoep voor de gevels in de straat kadastraal gezien al bij de huizen hoorde. Strikt genomen had ze dus geen toestemming nodig voor haar geveltuintje. Maar haar aanvraag leverde wel een mooi aanbod van de gemeente op. “Ik heb Renee gevraagd om een basisontwerp te maken en in haar straat te informeren of er nog meer bewoners interesse hadden in een geveltuintje”, zegt Martin. “Ons voorstel was dat wij dan voor die bewoners de stenen uit de stoep zouden halen en dat stukje grond zouden omranden, en dat bewoners vervolgens zelf voor de potgrond, de plantjes en het onderhoud zouden zorgen.”

Bewoners als ambassadeurs
Zo werden enige tijd later de eerste geveltuintjes in haar straat aangelegd, in een samenwerking tussen bewoners en de gemeente. En toen er eenmaal een paar schapen over de dam waren, volgden er meer. “Toen ik de buurt inging om te inventariseren wie er mee wilde doen, waren veel mensen terughoudend”, zegt Renee. “Vooral omdat ze bang waren dat zo’n geveltuintje veel tijd kost. Terwijl het juist veel meer tijd kost om plantenbakken te onderhouden – die hadden veel bewoners wel voor de deur staan – want planten in een pot vragen meer water en verliezen voedingsstoffen. Maar inmiddels gaan steeds meer buren óm, leuk om te zien.” Martin: “We vragen nu aan iedereen die met een aanvraag komt om de buren erbij te betrekken. Niet alleen omdat wij het liefst meer geveltuintjes in één keer aanleggen, maar ook omdat het initiatief op die manier echt uit de buurt komt. In plaats van dat wij zo’n initiatief vanuit de gemeente onder de aandacht brengen, treden bewoners zelf op als ambassadeurs. Dat werkt heel goed. En zo maken we samen Heemskerk weer een stukje groener.”

Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.

Samen Blauwgroen

Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl

Aan- of afmelden

Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.

Over ons

Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen. 

Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl