Sinds 2019 zet ook Karin Bloemen zich actief in voor het vergroenen van Nederland. Zij doet dat via Stichting een ton voor een tuin, die zich onder meer inzet voor maatschappelijke tuinprojecten. Inmiddels komen ook gesprekken op gang over samenwerkingen met gemeenten. Hoe één plus één drie kan worden.
Sinds 2019 zet ook Karin Bloemen zich actief in voor het vergroenen van Nederland. Zij doet dat via Stichting een ton voor een tuin, die zich onder meer inzet voor maatschappelijke tuinprojecten. Inmiddels komen ook gesprekken op gang over samenwerkingen met gemeenten. Hoe één plus één drie kan worden.
Stichting een ton voor een tuin is opgericht door kweker Paul Metselaar met wie Karin Bloemen al jaren bevriend is. Paul: “Ik heb pleegkinderen die een moeilijke start in hun leven hadden. Ze helpen mee op de kwekerij en komen echt tot bloei door het werken met planten en aarde. Dat was de aanleiding; ik wil ook andere jongeren de kans geven in een groene omgeving op te groeien.” Zo ontstond, met enthousiaste medewerking van Karin, het idee voor Karins tuinton. “Dat is een ton boordevol gereedschappen, biologische plantjes, aarde en waardebonnen met een totale waarde van zo’n vijfduizend euro”, vertelt Karin. “Maatschappelijke instellingen, scholen en buurtinitiatieven die een tuinproject willen opstarten, maken hier kans op via de actie voor het beste tuinproject. We kunnen steeds meer tonnen uitdelen dankzij donateurs en sponsors zoals biologische zaadproducenten en leveranciers van biologische mest.”
Groot publiek
Met haar bekende naam en aanstekelijk enthousiasme weet La Bloemen voor de stichting een groot publiek te bereiken. En daarmee indirect ook voor klimaatadaptatie. Dat doet ze graag: “Ik ben een groot natuurliefhebber. Door mijn theaterwerk leef ik soms dagen in het donker, in de natuur zijn geeft balans. De biodiversiteit gaat me enorm aan het hart. Een wereld zonder bijen, wespen en hommels kan ik me niet voorstellen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ze op een hele simpele manier iets kunnen doen. Bijvoorbeeld door de juiste keuze van planten in hun tuin of gebruik van de juiste aarde. Aan die bewustwording wil ik bijdragen.” Dat doet ze onder meer via Karins tuintips, het platform van de stichting, met inmiddels ruim 10.000 volgers. En met vlogs en posts op social media waarin ze onderwerpen zoals biodiversiteit en vergroening onder de aandacht brengt. “Mijn posts op sociale media worden soms een miljoen keer gedeeld. Met schoonheid, humor en kunst kun je veel bereiken.”
Knowhow delen
Daarbij staat de stichting open voor samenwerking met partners. “We kregen bijvoorbeeld al snel verzoeken van gemeenten om hen te helpen ook hun vergroeningsprojecten meer bekendheid te geven. Gemeenten hebben ontzettend veel op poten gezet, maar de tuinbezitters moeten het uitvoeren. Die komen alleen in beweging als een project tot hun verbeelding spreekt. Daar kan ik een rol in spelen. En we kunnen gemeenten bijvoorbeeld ondersteunen door ze in contact te brengen met groenondernemers. De bedrijven met wie wij samenwerken, hebben veel knowhow en vertellen graag over de laatste ontwikkelingen, zoals vochtvasthoudende grond. Een dergelijke samenwerking kan trajecten flink versnellen. Dus daar praten we graag over verder; zo zijn we ook in gesprek met Samen blauwgroen en vertegenwoordigers van een aantal gemeenten in Noorderkwartier. Leuk, want Noorderkwartier is mijn thuisland: ik ben in Alkmaar geboren."
Klimaatboxen
Om gemeenten maatwerk te kunnen leveren, ontwikkelde de stichting de Klimaatbox in aanvulling op Karins tuinton. Karin: “Mijn motto is dat je vergroening leuk en makkelijk moet maken voor mensen. De Klimaatbox is een doe-het-zelfdoos met producten waarmee mensen een eerste stap kunnen maken in vergroening, zoals biologische plantjes, biologisch bloem- en groentezaad en wortelspons. Elke gemeente kan aan de hand van een lijst haar eigen klimaatboxen samenstellen. Op Karins tuintips vinden mensen informatie over wat de producten doen.” De eerste Klimaatboxen reikt Stichting een ton voor een tuin in april uit aan de winnaar van de beste tuinprojecten van afgelopen periode: een moestuinenproject van Stichting ZaaiGoed in de gemeente Haarlem, een Zintuigentuin voor kwetsbare ouderen. “Daarbij is de lokale pers aanwezig, wij plaatsen berichten op Karins tuintips en social media en de winnaar deelt het bericht op zijn eigen platforms. Mijn inzet is gratis, maar we vragen wel een donatie voor de tuinton. Daarmee kunnen we meer jongeren een kans geven om in een groene omgeving op te groeien. Weer een goede daad voor het klimaat.”
Kijk voor meer informatie over de Klimaatbox op: karinstuintips.nl
Meer artikelen lezen? Klik dan verder door middel van de onderstaande pijltjes.
Elkaar informeren en inspireren rondom klimaatadaptatie en de waterketen. Haak jij ook aan?
samenblauwgroen.nl
Via de onderstaande button is het mogelijk om je aan of af te melden voor het e-magazine.
Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier & Samenwerking Waterketen Noorderkwartier stellen samen als doel: het verbinden van partijen die werken aan opgaven voor ruimtelijke adaptatie en de waterketen.
Heb jij zelf iinteressante informatie die je met het netwerk wil delen? Neem dan contact op met: info@samenblauwgroen.nl